Ik moet afvallen

Denk jij vaak ‘ik moet afvallen’?

Ik moet afvallen is een teken dat je in de dieetmodus bent belandt. Hoe vaak denk jij ‘ik moet afvallen’  of welke van de hieronder benoemde gedachten herken jij?

 • Ik moet goed bezig zijn en snel goede resultaten behalen
 • Het moet foutloos gaan
 • En zo snel mogelijk
 • Dagelijks moet ik me precies aan mijn calorieën houden
 • Alleen kiezen voor gezond, want ik moet snel mijn kilo’s kwijt
 • Het moet me meteen een goed gevoel geven, dat motiveert
 • Twee keuzes; ik mag het wel of niet
 • Meestal is het alles of niets…

Is de antwoord op de vragen vooral een ja? Dat betekent dat jouw relatie met eten gespannen is.

Denken in moeten

Hoe vaker het moeten op jou van toepassing is, hoe lastiger je het voor jezelf maakt. Wist je natuurlijk zelf ook al, maar weet je wat je eraan kunt doen? Het moge duidelijk zijn, dat we allemaal wel eens in moeten denken. De perfectionisten onder ons, zelfs meer dan niet-perfectionisten. Ik heb op een aantal vlakken ook de valkuil om perfectionistisch te zijn. Ik schijn een HSP – Hoog Sensitief Persoon te zijn, dat betekent vaak detailgericht, nauwgezet en  secuur. Daar is niks mis mee, als het maar niet doorslaat. Als dat wel het geval is of ongemerkt een patroon is geworden, dan kun je daar behoorlijk last van krijgen. Herkenbaar?

De moet-modus als je wilt afvallen

Ik herken de moet-modus soms in mijn werk. Bij het afvallen zie ik het vaak bij klanten. De lat wordt vaak hoog gelegd, waardoor het lastig wordt om daaraan te voldoen. Ik hoor vaak, dat het getal op de weegschaal voor velen een bewijs is dat ze goed bezig zijn. Als het niet meteen lukt, voel ik de teleurstelling en frustratie. En komen de overtuigingen, zoals; ‘ik zei toch al, wat ik ook doe bij mij werkt niks’. En opmerkingen als ‘het zit gewoon in de genen, die pech heb ik nu eenmaal’.

Diëten leiden vaak tot moeten – niet mogen. Het kost tijd om uit de ‘moet’ modus te komen. Wil je een blijvend succes, dan is het belangrijk om ook te werken aan je gedachten en overtuigingen. En de focus leggen op wat wel mag, in plaats van wat niet.

Veranderen gaat in fasen, je kunt er hier meer over lezen.

Van dieetdenken naar bewust genieten

Denken in moeten en niet mogen is een manier van dieetdenken. Afvallen zonder Dieet betekent het aanleren van een gezonde leefstijl, die je de rest van je leven kunt volhouden. Je zult niet blijvend afvallen, door afzien en hongergevoelens. Wel als je leert anders te denken over eten en genieten van lekkers, ook als het ongezond is. Bewust kiezen, bewust eten en bewust ‘zondigen’. Dat houdt in dat je het lekkers waar je het meest naar verlangt, jezelf ook af en toe gunt. Er met je volle aandacht van geniet zonder schuldgevoel! Als je dat leert, wil je niet meer die hele bak ijs of reep chocolade. Je gunt jezelf een genietmoment en dat haalt de spanning van niks mogen weg.

Afvallen is meer dan anders eten

Het vergt best moed om los te laten wat niet meer werkt, daarbij vraagt het innerlijke kracht en bewustwording om te kiezen voor afvallen zonder dieet. Maar blijf je doen wat je altijd deed, blijf je krijgen wat je kreeg.

Meestal gaat bij mensen als ze willen afvallen een soort van knop om. Daardoor eten ze te weinig, dat is één van de grootste valkuil bij afvallen. Als ik zeg dat ze meer moeten gaan eten als ze willen afvallen, roept dat vaak twijfels op. Voor velen is het een moeilijke stap. Heel begrijpelijk, er zit angst onder om nog meer aan te komen. Voel jij angst om een andere manier van afvallen te kiezen?

Kies voor een gezonder, fitter en slanker leven!

Dat er angst zit is logisch. Wil je naar een blijvend gezond gewicht, is het belangrijk toch de uitdaging aan te gaan. Als jij gezonder , fitter en slanker wilt worden, dan zal je eerst wat hobbels moeten nemen. Echter een groter cadeau kun je jezelf niet geven! Stap maar eens met je gedachten in de toekomst, zie jezelf 10 kilo lichter. Maar vooral, voel jezelf 10 kilo lichter! Heerlijk gevoel, toch?! En niet minder belangrijk, dat je relatie met eten ontspannen is.

Ga aan de slag, blijf niet hangen in de verhalen die jij jezelf verteld – jouw beperkende overtuigingen –  anders blijft het lastig. Ook jij kan stappen vooruit zetten, als je bereid bent om te doen wat nodig is! En je niet laat verleiden tot snel gaan met een quick fix.

Zet de eerste stap

Snel en makkelijk veranderen lijkt zo fijn, maar uiteindelijk ben je ook weer snel terug bij af. Zet liever kleine stapjes en werk aan een blijvende gedragsverandering. Dat levert je onder de streep meer op! Ik wil je hieronder uitnodigen om mee te doen met een oefening. Pak een schriftje of een vel papier en schrijf op wat het eerste bij je opkomt!

 • Wat geloof jij over jezelf en je probleem met betrekking tot afvallen?
 • Waardoor heb jij jouw probleem?
 • Heb alleen jij invloed op jouw probleem of zijn er factoren buiten jou die invloed erop hebben?
 • Wat is volgens jou nodig om dit probleem op te lossen?
 • Waar ligt voor jou grootste belemmering?
 • Hoe ziet de wereld er voor jou uit als je jouw streefgewicht haalt en kunt vasthouden?
 • Geloof je er in?
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gratis community ‘Afvallen zonder Dieet’

Wil jij op een gezonde manier afvallen en daarover tips, recepten en een weekmenu? Word dan nu lid van de ‘Afvallen zonder Dieet’ community op Facebook. Het is een groep voor mensen die gezond willen afvallen, voor professionals zijn er andere groepen. Meld je nu aan bij de groep ‘Afvallen zonder Dieet’

Ik wens je veel succes op weg naar een gezonde leefstijl die bij jou past!

Hartelijke groet,

Mandy – Health2Happiness

afvallen zonder dieet met Mandy

Mijn naam is Mandy en het is mijn missie om drukbezette 40+ vrouwen te motiveren en inspireren tot goede zelfzorg. Geen strijd, maar ontspannen en stap voor stap werken aan gezonde eet- en leefgewoonten. Streng lijnen is achterhaald en leidt tot het jojo-effect. Goede zelfzorg leidt tot een goede relatie met eten, een blijvend gezond gewicht en meer plezier in het leven.

Jouw wens op een vitaal leven, is mijn uitdaging! In mijn (online) programma en persoonlijke begeleiding, leer ik je graag hoe jij op eenvoudige wijze en ondanks een drukke agenda, toch kunt kiezen voor gezond en lekker. Geen hypes, quick fixes of apart koken, maar volop genieten van smaakvol eten en genieten. Leer bewust te kiezen, bewust te eten en bewust te ‘zondigen’, dan hoef je nooit meer op dieet.