Vreugde en verdriet

Twee kanten van dezelfde medaille

Emoties zoals vreugde en verdriet

Vreugde en verdriet, een thema op een site over een gezonde leefstijl? Ja, dit keer wil ik je een stukje meenemen in mijn leven. We krijgen er namelijk allemaal mee te maken in het leven, vreugde en verdriet. We verlangen allemaal naar zoveel mogelijk vreugdevolle en gelukkige momenten, verdriet vinden we vaak moeilijk en lastig. Toch zullen we er nooit aan ontkomen, verdriet hoort net als vreugde gewoon bij het leven. Twee kanten van dezelfde medaille…

Mijn vader

Onlangs kregen we het nare bericht dat mijn vader ziek was en er alleen nog maar een levensverlengende behandeling mogelijk was. Dat was enorm schrikken… Mijn vader bleef rustig, gaf aan ‘het is zoals het is en het gaat zoals het gaat’. Twee weken later zou hij starten met bestraling, maar werd met onverklaarbare buikpijn doorgestuurd naar het ziekenhuis. Pfff, wat een ervaring…  Je ontkomt soms niet aan medische zorg, je genen en hoe je lichaam functioneert heb je niet zelf in de hand. Alleen goede zelfzorg daar heb je een keuze in en voor mij is het nog duidelijker geworden hoe belangrijk een gezonde leefstijl is.

Gezondheid

Kiezen voor een gezonde leefstijl is het enige waar je zelf invloed op hebt en wat je zelf kunt doen betreffende je gezondheid. Zeker voor alles is een pilletje of spuitje, maar blijf er liever zoveel mogelijk vandaan! Er zijn veel nadelen en bijwerkingen, die zijn zeker niet altijd mild. Het ziekenhuis waar mijn vader lag was mooi ingericht met privékamer en eigen badkamer. Helaas was er in de nacht, zelfs op de oncologieafdeling, geen ervaren verpleegkundige. Regelmatig waren dingen voor ons onduidelijk wat betreft medicatie en liep de communicatie niet naar wens. Mijn vader ging enorm rap achteruit en kon na een aantal dagen niet eens meer praten. En uiteindelijk sta je dan binnen 3.5 week na die vreselijke uitslag aan zijn sterfbed… Op dat moment leef je op adrenaline en is er nog geen of weinig besef wat er gebeurt.

Afscheid nemen

Inmiddels zijn we 5 weken verder, het besef dringt steeds meer door. Voor mijn vader een mooie afscheidsdienst geregeld, waarin ik als grootste ’emo-kip’ van de familie heb gesproken. Ik voelde dat ik dat heel graag wilde doen. Vroeger dacht ik dat ik door mijn gevoeligheid dat absoluut niet kon. Maar als ik één ding geleerd heb is, als je denkt; ‘ik kan het niet’ heb je gelijk. En als je denkt ‘ik kan het wel’ heb je ook gelijk. Wat kon er misgaan? Dat ik emotioneel werd, ja logisch toch. Helemaal niks mis mee tijdens de afscheidsdienst van mijn vader. Mijn partner stond veilig naast me, indien nodig kon hij het overnemen. Ik had niks te verliezen en ben blij dat ik het gedaan heb! Ik wil je dan ook graag zeggen, als je ooit twijfelt over een dergelijke keuze, zorg voor een goede back-up en doe het gewoon!

Ouderlijk huis

Inmiddels is ook het huis leeggeruimd en opgeleverd. Je weet dat die dag komt, maar wat is het raar als die dag er is. Afscheid nemen van je ouderlijk huis, mijn thuis waar ik geboren en getogen ben… Het huis waarin ik liefde, vreugde en verdriet gekend en gedeeld heb. En ja dat doet pijn en brengt verdriet met zich mee. Ik verzet me er niet tegen, want ik vind dat er reden is om verdrietig te zijn. Tranen mogen vloeien en ik voel dat het me ruimte geeft. Ruimte om tegelijkertijd de mooie dingen te kunnen zien en elke herinnering te koesteren. Ook nu draagt elke dag iets moois in zich en bewust focus ik me elke dag om dat te zien. Het waren moeilijke en verdrietige weken, maar ik voelde ook veel liefde en verbondenheid met alle dierbaren om mij heen. Wat een RIJKDOM is dat! Het mag er zijn, alles! Ik hoef niet weg van verdriet, ik omarm het met net zoveel compassie als ik de vreugdevolle momenten omarm. Het mag naast elkaar bestaan, hoe fijn is dat!

Zwakte of kracht?

Naar mijn mening getuigt het van kracht om je verdriet te omarmen en het er te laten zijn. Ik denk dat het gezond voor je is als het ook een plek in je leven mag hebben. Verdriet omarmen is wat anders dan er in zwelgen. Het is een proces, waarin ik voel dat ik, ook nu een keuze heb. Een proces waarbij het juist nu belangrijk is om te werken aan mijn InnerPower. Zoal je misschien hebt kunnen lezen in mijn vorige blog http://health2happiness.nl/de-moed-van-imperfectie/  heb ik Ki ontdekt. Als je wilt werken aan je InnerPower en meer innerlijke kracht, dan kan ik je het werkboek van Hans Peter Roel aanbevelen.

Emoties

Emoties kunnen heftig zijn, je soms zelfs overspoelen. Daarom is het goed om aan je innerlijke kracht te werken! In het verleden vond ik het erg moeilijk om met lastige gevoelens en emoties om te gaan. Door de heftigheid ervan, probeerde ik het tegen te houden. Maar hoe harder ik mijn best deed om het tegen te houden, hoe meer ik werd overspoeld. Nu mijn verdriet er mag zijn, geeft me dat een bepaalde rust. Als de emoties eruit mogen, geeft me dat van binnen meer ruimte.

Ik ben benieuwd hoe jij met emoties omgaat! Mogen ze er zijn of vind je het lastig? Deel het hieronder en laten we van elkaar leren!

Hartelijke groet,

Mandy

4 antwoorden
 1. Gitte
  Gitte zegt:

  Ik heb met tranen in ogen je verhaal gelezen,en heel herkenbaar!!Ik wens heel veel kracht.mijn vader is al 28 jaar geleden overleden, ik mis hem nog elke dag.wij hebben ook ons ouderlijk huis moeten ontruimen,ook ik moest steeds huilen.dag lieverd, liefs van mij.

  Beantwoorden
  • Mandy
   Mandy zegt:

   Dankjewel voor je reactie Gitte. Het zal enorm heftig voor je zijn geweest. Jij was nog zo jong, je hebt je vader dan nog zo hard nodig. Ik kan het me nog goed herinneren en denk aan jullie als ik langs die plek in Sittard rijd. Werp ook altijd even een blik op zijn graf als ik naar mijn broers graf ga. Ze zullen altijd in ons hart voortleven, maar het is inderdaad een groot gemis…
   Lieve knuffel, Mandy

   Beantwoorden
 2. Angelique
  Angelique zegt:

  Prachtig geschreven en respect hoe dapper je, je erdoorheen hebt weten te slaan! Ik hoop, dat als ík ooit zo veel moed nodig zal hebben, dat ook op jouw manier zo kan doen..
  Liefs, Angelique

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

afvallen zonder dieet met Mandy

Mijn naam is Mandy en het is mijn missie om drukbezette 40+ vrouwen te motiveren en inspireren tot goede zelfzorg. Geen strijd, maar ontspannen en stap voor stap werken aan gezonde eet- en leefgewoonten. Streng lijnen is achterhaald en leidt tot het jojo-effect. Goede zelfzorg leidt tot een goede relatie met eten, een blijvend gezond gewicht en meer plezier in het leven.

Jouw wens op een vitaal leven, is mijn uitdaging! In mijn (online) programma en persoonlijke begeleiding, leer ik je graag hoe jij op eenvoudige wijze en ondanks een drukke agenda, toch kunt kiezen voor gezond en lekker. Geen hypes, quick fixes of apart koken, maar volop genieten van smaakvol eten. Leer bewust te kiezen, bewust te eten en bewust te ‘zondigen’, dan hoef je nooit meer op dieet.