Afvallen door koolhydraatarm eten, verstandig ja of nee?
Afvallen door koolhydraatarm eten, is het verstandig? Lees hier of het wat voor jou kan zijn, of toch maar niet?
Meer calorieën binnen krijgen dan je verbruikt, leidt tot overgewicht. Zo simpel is het eigenlijk, maar toch… Vroeger kregen vooral de vetten de schuld van overgewicht, nu zijn het volgens meerdere voedingsexperts vooral de koolhydraten die zorgen voor een overschot aan kilo’s. Steeds meer mensen kiezen voor afvallen door koolhydraatarm eten. Het aanbod voor koolhydraatarme diëten is dan ook enorm.
Koolhydraten zijn zetmeel en suikers. Ze zijn belangrijk voor de stofwisseling en zijn een belangrijke energiebron voor het lichaam. Er zijn snelle en langzame suikers. Geraffineerde suikers zoals onder andere in koek, zoetigheid en frisdranken, zijn snelle koolhydraten. Deze snelle suikers zorgen voor een piekende glucosespiegel, gevolgd door een diep dal. Te vaak en teveel zoetigheid eten zorgt dat je vaker hoge pieken hebt. Dan wordt er steeds insuline geproduceerd, dat leidt tot het vasthouden van het lichaamsvet dat je zo graag kwijt wilt. Bij langzame koolhydraten stijgt de bloedsuikerwaarde minder snel. Hierdoor wordt de energie beter over de dag verdeeld. Je zult daardoor verleidingen beter kunnen weerstaan. Langzame koolhydraten zitten in voedingsmiddelen zoals groenten, fruit en volkoren graanproducten zoals volkoren brood, pasta, havermout etc.
Verborgen suikers
Aan producten zoals ketchup, kant en klaarmaaltijden maar ook aan smoothies in de winkel zijn suikers toegevoegd. Dus blijf alert op de hoeveelheid! Helemaal zonder suiker is zo goed als onmogelijk en ook niet nodig. Maar wees wel bewust! Op het etiket kun je lezen hoeveel koolhydraten en suikers een voedingsmiddel bevat. Maar helaas krijgen suikers geregeld een andere (schuil)naam. De namen eindigen dan bijvoorbeeld op siroop, stroop, nectar of ‘ose’ zoals fructose, dextrose etc. Ook honing is suiker, ondanks dat het gezonde voordelen heeft. Kies ervoor om snelle suikers te minderen in plaats van de overstap te maken naar afvallen door koolhydraatarm eten. En als je koolhydraatarm wilt eten, zorg dan dat je dat onder begeleiding een korte tijd doet.
Voordelen koolhydraatarm dieet
Redenen waarom mensen koolhydraatarm eten en wat er veelal als voordeel wordt gezien:
- Koolhydraatarm eten leidt ertoe dat je meer vetten en eiwitten eet. Deze zorgen voor een goede verzadiging. Als je beter verzadigd bent, dan heb je minder trek en zal je het lekkers beter kunnen weerstaan.
- Als je de koolhydraten vervangt door vetten en eiwitten, schakelt je lichaam over van suikerverbranding naar vetverbranding.
- De aanmaak van insuline daalt, waardoor minder last van vetopslag.
Voor sommige mensen kan koolhydraatarm eten (tijdelijk) een uitkomst zijn. Toch staan koolhydraten in het westen bij de meeste mensen dagelijks op het menu. Voor de meesten is daarom koolhydraatarm eten bijna een onmogelijke taak.
Nadelen koolhydraatarm dieet
Afvallen met een koolhydraatarm dieet kan succesvol zijn, maar er zijn nadelen.
Nadelen:
- Je gaat meer vlees eten en of het nu te weinig of teveel is, beiden kan nadelig zijn voor de gezondheid.
- Door koolhydraten te minderen, kun je teveel vetten en eiwitten binnenkrijgen wat gezondheidsrisico’s kan opleveren.
- Kans op een tekort aan vezels waardoor er obstipatie kan ontstaan.
- Kans op tekorten.
- Mensen die geen of te weinig brood eten, hebben kans op jodiumtekort.
- Het kan uiteindelijk leiden tot klachten zoals hoofdpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid.
Na een aantal jaar aandacht voor vetvrij en lightproducten, werden de nadelen ervan steeds duidelijker. Mijn vermoeden is dan ook dat over een paar jaar pas echt duidelijk wordt wat de nadelige effecten van koolhydraatarm eten zijn. Bedenk daarom goed of je nu misschien een risico loopt.
Hier een verhelderend artikel over afvallen door koolhydraatarm eten.
http://www.ntvd-site.nl/meningen/is-extreem-koolhydraatbeperkt-dieet-ethisch-verantwoord/
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!