Afvallen en toch lekker eten

Afvallen en weinig eten

Je voelt je onzeker en verdrietig als je in de spiegel kijkt en wilt snel van je overtollige kilo’s af. Om je beter te voelen en verlangend naar een stralend spiegelbeeld, stort jij je op een karig dieet van water en groenvoer. Maar wist je dat één van de grootste dieet-valkuilen te weinig eten is? Het is heel verleidelijk om een dieet te volgen waarmee je snel en gemakkelijk je kilo’s verliest. Zeker wanneer je niet lekker in je vel zit en je gewicht je de hele dag bezighoudt. Vol goede moed zet je dan rigoureus de knop om. Je perkt je calorie-inname drastisch in: voor jou even geen chocolade, chips of ander lekkers meer. Met het vooruitzicht van een slanker figuur houd jij het minder eten best vol, toch?

Niet eten leidt tot spanning

Tot het moment dat het echt niet meer lukt en je groen, geel en paars ziet van verlangen naar allerlei lekkers. De snaaibehoefte is enorm toegenomen. En zo verval je wéér in je oude snack-en-snaaigedrag. Je laat je helemaal gaan tot het moment dat je denkt ‘help, maar dit is helemaal niet wat ik wil’.  Je baalt enorm, want je kunt wederom opnieuw beginnen. Zo begin je weer met afzien, zoals bij je vorige dieetpoging. En die daarvoor en daarvoor… Je merkt echter dat minder eten steeds lastiger wordt en de kilo’s steeds minder snel eraf gaan. En nu?? Het kan echt anders, want afvallen en toch lekker eten gaat goed samen!

Goede basis

Wil je afvallen, weet dan hoeveel eten bij jou en je lichaam past. Niet teveel, niet te weinig. Dat betekent voor sommigen en misschien ook voor jou, zelfs meer gaan eten dan je nu doet. Je zult je misschien afvragen, ‘huh’? Méér eten om gewicht kwijt te raken? Ja, je leest het goed. Misschien is ook jouw associatie met afvallen en slanker worden; ‘zo min mogelijk eten’. Maar net als een te hoge calorie-inname is een te lage calorie-inname niet gezond voor je lichaam en je gezondheid. Het is belangrijk om je stofwisseling hoog te houden en te zorgen voor een goede basis! Een gezond voedingspatroon houdt in, niet te weinig en niet te veel. Maar dus eten wat bij jouw lichaam en energieverbruik past. Bereken hier jouw caloriebehoefte. Bekijk ook eens het verschil met meer of minder beweging.

Doe kennis op

Als je leert wat je nodig hebt en wat overbodig is, dan is dat een goede eerste stap. ‘Bewustwording’ is de sleutel hierbij: leer bewust te kiezen, bewust te eten en leer vooral ook om bewust te ‘zondigen’. Binnen een gezond voedingspatroon is ook ruimte voor iets lekkers dat minder gezond en verantwoord is. Het is wel belangrijk om te ontdekken wat en hoeveel dat is. En dat je leert hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Ontdek dat afvallen en toch lekker eten goed samen gaat!

Opbouwen van spanning

Misschien staar jij je al jaren blind op het krijgen van een slank figuur. Je snapt er niks meer van, je eet helemaal niet veel en staat jezelf nog maar nauwelijks iets lekkers toe. Dat leidt tot het opbouwen van spanning en daarmee bereik je juist het averechtse effect. Daardoor ontstaan belemmerende gedachten en overtuigingen. Het vertrouwen dat het je ooit gaat lukken zakt steeds verder omlaag.

Sta jezelf toe om de focus te verleggen van moeten afvallen naar je lekker voelen in je lijf. Je zult merken dat de weg naar een blijvend, gezond gewicht meer ontspannen zal zijn. Dat helpt je om te leren wat nodig is voor succes op de lange termijn. En hoe je kunt afvallen met gewoon lekker eten.

Gedragsverandering

Als je naar een blijvend gezond gewicht wilt, dan vraagt dat om een gedragsverandering. Dat lukt alleen als je beseft dat de mindset ook een belangrijk aspect is van een gezonde leefstijl. Eigenlijk valt of staat alles met jouw mentale veerkracht, bewustwording en actie. Daarbij kun je pas iets veranderen waar je je bewust van bent. Dus voordat je je op allerlei methodes stort en bezig gaat met calorieën tellen, koolhydraten schrappen enzovoorts. Kijk eerst welke valkuilen, overtuigingen en gewoontes ervoor zorgen dat jij steeds weer in oude patronen vervalt. Pas als je bewust bent waar het misgaat, kun je er iets aan veranderen.

Download hier mijn gratis Ebook ‘de 10 grootste afslankvalkuilen en hoe je die kunt voorkomen’. 

Neem een besluit en zet de eerste stap

Dus of je nu 5, 10 of 20 kilo wilt afvallen. Het aanleren van een bewuste levensstijl waarmee jij je blijvend fit, vitaal en gelukkig voelt, is een proces. Je doorloopt meerdere fases om tot gedragsverandering te komen. Het krijgen van de juiste informatie, coaching en begeleiding kunnen hierbij een uitkomst zijn. Lukt het jou niet alleen en zou je graag eens willen sparren over jouw situatie? Ben je benieuwd wat afvallen zonder dieet inhoudt en zou je willen onderzoeken of het wat voor jou is? Elke week maak ik tijd voor 3 gratis adviesgesprekken. Dat kan in mijn afslankstudio in Leusden of via Skype. Een afspraak maken of vragen stellen kan via onderstaande roze button.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

afvallen zonder dieet met MandyMijn naam is Mandy. Als gewichts- en lifestylecoach is het mijn missie om drukbezette vrouwen en mama’s te motiveren naar een gezonde leefstijl. Geen strijd, maar ontspannen met eten leren omgaan. Voeding is meestal de oorzaak van overgewicht, maar niet de oplossing. Ik draag graag bij aan de inzichten hoe je weer de regie kunt krijgen over jouw leefstijl.

In mijn programma en begeleiding, leer je hoe je eenvoudig, ondanks een drukke agenda en gezinsleden die niet hoeven afvallen, kunt kiezen voor gezond en lekker. Met als doel samen genieten van een blij, gezond en vitaal leven! Leer wat nodig is om je eigen afslankexpert te worden en je hoeft nooit meer op dieet.