Afvallen; herken de ‘MOET’ – modus?

Afvallen – ik moet zoveel en ik mag zo weinig

Afvallen, herken jij de moet-modus bij jezelf?

* Ik moet goed bezig zijn en snel goede resultaten behalen.
* Het moet foutloos gaan.
* En zo snel mogelijk….
* Dagelijks moet ik me precies aan mijn calorieën houden.
* Alleen kiezen voor gezond, want ik moet snel mijn kilo’s kwijt.
* Het moet me meteen een goed gevoel geven, dat motiveert.
* Ja ik mag het wel of niet.
* Het is alles of niets.

Hoe vaak zeg jij ja, klopt helemaal?

Perfectionisme

Hoe vaker het moeten op jou van toepassing is, hoe lastiger je het voor jezelf maakt. Wist je natuurlijk zelf ook al, maar wat doe je eraan? En het moge duidelijk zijn dat wel natuurlijk allemaal wel eens in moeten denken. De perfectionisten onder ons, zelfs meer dan niet-perfectionisten. Ik heb op een aantal vlakken ook de valkuil om perfectionistisch te zijn. Ik schijn een HSP – Hoog Sensitief Persoon te zijn, dat betekent vaak detailgericht, nauwgezet en  secuur. Daar is niks mis mee, als het maar niet doorslaat. Als dat wel het geval is of ongemerkt een patroon is geworden, dan kun je daar behoorlijk last van krijgen. Herkenbaar?

De moet-modus als je wilt afvallen

Ik herken de MOET-MODUS dus ook bij mezelf, maar ook bij veel klanten als ze willen afvallen. De lat wordt vaak te hoog gelegd waardoor het lastig wordt om daaraan te voldoen. Ik hoor vaak in hun verhaal terug dat het getal op de weegschaal voor hen een bewijs is dat ze goed bezig zijn. Als het niet meteen lukt, voel ik de teleurstelling en frustratie direct bij hen opkomen. Dan hoor ik ook vaak overtuigingen, zoals; ‘zie je ik zei toch al, wat ik ook doe bij mij werkt niks’. Verhalen als ‘het zit gewoon in de genen, die pech heb ik nu eenmaal’. Geduld is een schone zaak en een oud patroon loslaten is lastig. Daarin ligt de uitdaging en het succes, ook voor jou!

Afvallen is meer dan anders eten

Diëten leiden tot het moeten – niet mogen ‘virus’. Na het volgen van vele diëten, kost het tijd om uit de ‘moet’ modus te komen. Wil je een blijvend succes, dan zal je ook moeten werken aan je gedachten en overtuigingen. En dat je vooral gaat kijken naar wat je wel mag, in plaats van wat je allemaal niet mag. Meestal gaat bij mensen als ze willen afvallen een soort van knop om. Daardoor eten ze te weinig, de grootste valkuil op weg naar een blijvend gezond gewicht. Meer moeten gaan eten dan ze gewend zijn, roept twijfel op. Gedachten zoals; ‘ik moet het eerst maar eens zien, dan zal ik het pas geloven’. Wil je een blijvende verandering, doe dan wat ervoor nodig is. Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen!

Dieet-modus

Bij een dieet ligt de focus vaak op het eet- en beweeggedrag. Ongemerkt stap je dan snel in de valkuil van, ‘het vele moeten’ en ‘niet mogen’ – de dieetmodus.

Afvallen zonder Dieet betekent het aanleren van een gezonde leefstijl, die je de rest van je leven kunt volhouden. Maar omdat we nu eenmaal gewoontedieren zijn, heeft dat tijd nodig. Het vergt best moed om los te laten wat niet meer werkt, daarbij vraagt het innerlijke kracht en bewustwording om te kiezen voor afvallen zonder dieet. Maar blijf je doen wat je altijd al deed, blijf je krijgen wat je kreeg.

Een verandering aan de buitenkant, begint bij een verandering aan de binnenkant

Gezond afvallen – een mooi cadeautje aan jezelf

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen de capaciteiten heeft om te kunnen afvallen zonder dieet en te werken aan een ontspannen relatie met eten. Maar zit je gevangen in je eigen overtuigingen en gedachten, dan is er werk aan de winkel! Als jij een ander leven wilt en wilt stralen van binnenuit, dan zal je eerst wat hobbels moeten nemen. Het is het echter zooo waard, een groter cadeau kun je jezelf niet geven! Stap maar eens met je gedachten in de toekomst, zie jezelf 10 kilo lichter. Maar vooral, voel jezelf 10 kilo lichter! Heerlijk gevoel, toch?!

Ga aan de slag, blijf niet hangen in de verhalen die jij jezelf verteld – jouw beperkende overtuigingen –  anders blijft het lastig. Ook jij kan stappen vooruit zetten, als je bereid bent om te doen wat nodig is! En je niet laat verleiden tot snel gaan met een quick fix.

Doe je mee?

Ik wil je hieronder uitnodigen om mee te doen met een oefening. Pak een schriftje of een vel papier en schrijf op wat het eerste bij je opkomt!

  • Wat geloof jij over jezelf en je probleem met betrekking tot afvallen?
  • Waardoor heb jij jouw probleem?
  • Heb alleen jij invloed op jouw probleem of zijn er factoren buiten jou die invloed erop hebben?
  • Wat is volgens jou nodig om dit probleem op te lossen?
  • Waar ligt voor jou grootste belemmering?
  • Hoe ziet de wereld er voor jou uit als je jouw streefgewicht haalt en kunt vasthouden?
  • Geloof je er in?

Zet de juiste stappen op het juiste moment

Alles begint met de verwachtingen die je hebt van jezelf en een bepaalde methode. De meeste afslankprogramma’s zijn gericht op jouw eet- en beweeggedrag. Maar als de aandacht alleen daarop is gericht, zullen de belemmerende gedachten en overtuigingen zich weer laten zien. Kijk wat voor jou een stap vooruit is. Liever met kleine stapjes vooruit en werken aan een gedragsverandering. Dat levert je onder de streep meer op, dan steeds te kiezen voor snel en gemakkelijk.

Gratis gesprek

Ik hoop echt dat je even tijd hebt gemaakt! Het zijn belangrijke vragen, maar alleen als je er ook iets mee gaat doen. Daarom bied ik jou een gratis Skype-of telefonisch gesprek aan van een half uur. Ik doe er drie per week, dus wees er snel bij! Mail me en dan maken we een afspraak. Ik vraag je van tevoren de antwoorden naar mij toe te sturen. In het coachgesprek geef ik jou direct feedback en een aantal tips waar jij mee aan de slag kunt.

Ga jij de uitdaging aan? Wacht niet te lang, ik heb wekelijks plek voor drie gesprekken. Stuur nu meteen een mail.

Gratis community ‘Afvallen zonder Dieet’

Wil jij op een gezonde manier afvallen en daarover tips, recepten en een weekmenu? Word dan nu lid van de ‘Afvallen zonder Dieet’ community op Facebook. Om een veilig gevoel in de groep te waarborgen, vraag ik een duidelijk en betrouwbaar profiel. En ook om alle gestelde vragen te beantwoorden!

Het is een groep voor mensen die gezond willen afvallen, voor professionals zijn er andere groepen. Meld je nu aan bij de groep ‘Afvallen zonder Dieet’

Ik wens je veel succes op weg naar een gezonde leefstijl die bij jou past!

Hartelijke groet,

Mandy – Health2Happiness

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

afvallen zonder dieet met Mandy

Mijn naam is Mandy en het is mijn missie om drukbezette 40+ vrouwen te motiveren en inspireren tot goede zelfzorg. Geen strijd, maar ontspannen en stap voor stap werken aan gezonde eet- en leefgewoonten. Streng lijnen is achterhaald en leidt tot het jojo-effect. Goede zelfzorg leidt tot een goede relatie met eten, een blijvend gezond gewicht en meer plezier in het leven.

Jouw wens op een vitaal leven, is mijn uitdaging! In mijn (online) programma en persoonlijke begeleiding, leer ik je graag hoe jij op eenvoudige wijze en ondanks een drukke agenda, toch kunt kiezen voor gezond en lekker. Geen hypes, quick fixes of apart koken, maar volop genieten van smaakvol eten en genieten. Leer bewust te kiezen, bewust te eten en bewust te ‘zondigen’, dan hoef je nooit meer op dieet.