Als afvallen niet lukt

Als afvallen niet lukt, kan dat leiden tot een eenzame strijd

Hop jij al jaren van dieet naar dieet, maar lukt het afvallen niet? Rommel je wat aan en denk je ‘zo ingewikkeld kan het niet zijn’? Ben je inmiddels behoorlijk gefrustreerd geraakt? Vooral omdat je in plaats van een slanker lijf, ieder jaar weer wat pondjes erbij krijgt… Dan ben je wat ik noem; ‘in de dieetgevangenis belandt’. Waarschijnlijk doe je al jaren hetzelfde, maar de manier waarop heeft waarschijnlijk een andere naam. Het maakt niet uit of het om het brooddieet, koolhydraatarm dieet, soepdieet of om een ander dieet of hype gaat. Het komt meestal op hetzelfde neer. Diëten houden je vooral gevangen in rigide restricties en regeltjes. Deze zijn veelal gericht op wat je niet mag. Tijd om vrij te worden en te kiezen voor een dieetvrij leven!

Hou jij jezelf voor de gek?

Het is niet realistisch als je steeds opnieuw in deze vicieuze cirkel stapt, om dan steeds een ander resultaat te verwachten. Als je dat wel doet, dan ben je eigenlijk bezig om jezelf voor de gek te houden. Sorry, leuker kan ik het niet maken en dat wil ik ook helemaal niet. Ik wil alleen maar volkomen eerlijk tegen je zijn, daar heb je uiteindelijk het meeste aan! Misschien herken jij jezelf in onderstaande frustratiecirkel van een dieet.

Afvallen – de frustratiecirkel van een dieet

frustratiecirkel van een dieet

Kies jij voor de korte of de lange termijn?

De reclames voor diëten klinken voor velen als muziek in de oren. Wie wilt nu niet snel en zonder teveel moeite naar een slanker lichaam? Iedereen droomt ervan! Maar als je eerlijk durft te zijn tegen jezelf, weet je inmiddels echt wel beter. Ga je door met diëten, zal je elk jaar een stapje verder vast komen te zitten in de ‘dieetgevangenis’. Alles wat te mooi lijkt om waar te zijn, is meestal te mooi om waar te zijn. Daarom hoop ik dat je mijn wake up call wilt horen, of in ieder geval voelt met welke intentie ik je deze boodschap schrijf! Er is nooit een wonderpil of quick fix geweest die je snel naar een blijvend gezond gewicht helpt. Die pil zal er ook niet gaan komen.

Neem een beslissing

Het is alleen aan jou om te beslissen wat je echt wilt! Doorgaan met dieethoppen en dus met jezelf wijsmaken dat een nieuw dieet je dit keer wel gaat helpen. Of realistisch zijn en de uitdaging aangaan om jezelf het beste te gunnen. En dat is naar mijn mening absoluut een gezonde leefstijl en dus lief zijn voor jezelf en voor je lijf. Je gaat absoluut lekker eten, jezelf niet uithongeren en je gaat leren om bewust te kiezen, bewust te eten en bewust te zondigen. Ja hoor, af en toe zondigen hoort er ook gewoon bij ?

Gewoontedieren

Wij zijn gewoontedieren en zodoende vervallen we snel weer in vastgeroeste patronen. Even een aantal weken een dieet volgen geeft je het gevoel dat je er alles aan doet om een gezonder gewicht te bereiken, maar een quick fix werkt op de korte termijn en niet op de lange termijn. Hoe langer je tegen de ‘gebruiksaanwijzing’ van je lichaam ingaat, hoe lastiger dat blijvend afvallen zal worden. Ik gun het jou, ik gun het iedereen om nu iets te gaan doen dat wel werkt!

Van dieetgevangenis naar goede zelfzorg en dieetvrij worden

Als jij dit leest en denkt, ‘ja ik ben ook wel klaar met diëten en ik wil nu wel eens leren hoe ik goed voor mezelf kan zorgen’ neem dan als eerste een besluit. Je kunt meer gaan lezen over een gezonde leefstijl of je schrijft je hier in voor het gratis e-book vitale vrouw – 27 tips voor gezond afvallen zonder dieet.

Het is belangrijk te weten dat afvallen zonder dieet vooral gaat om kleine stapjes vooruit te zetten. Het gaat om leren wat een gezonde basis is, want dat is de fundering. En zonder fundering bouw je op drijfzand en is een nieuwe leefstijl gedoemd om te mislukken. Je leert hoe je van reactief naar pro-actief kunt gaan en zelf de regie krijgt op jouw keuzes. Wie wil dat nu niet?

Cirkel van invloed en betrokkenheid

We hebben niet op alles invloed. Neem de verantwoordelijkheid voor hetgeen waar je wel invloed op hebt! Makkelijker gezegd dan gedaan…

In zijn boek de 7 eigenschappen van effectief leiderschap, gebruikt Stephen Covey een handige hulpmiddel. De cirkel van invloed en betrokkenheid. Een kleine cirkel in een grotere cirkel. De buitenste cirkel staat voor betrokkenheid en de binnenste cirkel voor invloed. Problemen waarbij je betrokken bent, maar die buiten je invloed liggen, zijn meestal energievreters. Als het probleem in je cirkel van invloed ligt, kun je er wel iets aan doen. Het is goed om je bewust te zijn, wanneer je tegen beter weten in rondjes draait in de cirkel van betrokkenheid. Je kunt de keuze maken om te kijken waar je zelf invloed op hebt. Op die manier word de cirkel van invloed groter en de cirkel van betrokkenheid kleiner. Daardoor kom je meer in je kracht te staan. Lees hier meer over het boek de 7 eigenschappen van effectief leiderschap.

Is gezond afvallen dan zo eenvoudig?

In principe is het allemaal niet zo ingewikkeld, maar omdat we gewoontedieren zijn is het zeker ook niet gemakkelijk. We hebben gewoonten en patronen nodig, maar als ze je gaan belemmeren dan kan dat behoorlijke vervelende gevolgen hebben. Om te werken aan nieuwe gewoonten is het belangrijk om te:

  • Herkennen van wat je nu doet en wat het resultaat ervan is. Misschien herken je bepaalde gedachten en gevoelens van waaruit bepaald gedrag voortkomt. Ontdek wat jouw triggers zijn!
  • Erkennen en dus aanvaarden zoals het nu is, ook als dat niet is wat je wenst. Vaak zijn we zo bezig met wat we niet willen, dat het juist averechts werkt en we er nog meer van krijgen. Aanvaard de huidige situatie eerst voordat je verder gaat. Ontdek wat je graag zou willen.
  • Willen; wat wil je echt bereiken en wat betekent dat voor jou als persoon en in je leven?
  • Doel; wat is jouw doel? Afvallen is nooit het doel, altijd een middel om bij jouw doel te komen. Het is belangrijk dat je heel helder hebt wat jij bereikt als je bent afgevallen. Wat levert het jou op? Hoe voel je je dan? Schrijf je doel zo concreet mogelijk op!
  • Ontdek wat jouw energiebehoefte is. Je kunt dat hier zelf berekenen.
  • Stappenplan, als je doel helder is en je weet wat je energiebehoefte is, schrijf dan op welke stappen nodig zijn op weg naar je doel. Schrijf ook op wat waarschijnlijk de grootste belemmeringen zullen zijn en hoe je die kunt ondervangen. Schrijf vooral ook alle mogelijke  hulpbronnen op die je erbij kunnen helpen.

Zet jij de eerste stap?

Weet jij niet waar te beginnen met afvallen, doordat je in de hoeveelheid informatie de weg kwijtraakt? Dat begrijp ik! In mijn programma gaat het om afvallen zonder dieet, een methode die je kunt aanpassen aan jouw behoeften en situatie. Zet nu de eerste stap door HIER mijn gratis e-book met 27 tips voor gezond afvallen zonder dieet te downloaden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

afvallen zonder dieet met Mandy

Mijn naam is Mandy en het is mijn missie om drukbezette 40+ vrouwen te motiveren en inspireren tot goede zelfzorg. Geen strijd, maar ontspannen en stap voor stap werken aan gezonde eet- en leefgewoonten. Streng lijnen is achterhaald en leidt tot het jojo-effect. Goede zelfzorg leidt tot een goede relatie met eten, een blijvend gezond gewicht en meer plezier in het leven.

Jouw wens op een vitaal leven, is mijn uitdaging! In mijn 12 stappen programma vitale vrouw, leer ik je graag hoe jij op eenvoudige wijze en ondanks een drukke agenda, kunt kiezen voor gezond en lekker. Geen hypes, quick fixes of apart koken, maar volop genieten van smaakvol eten. Leer bewust te kiezen, bewust te eten en bewust te ‘zondigen’, dan hoef je nooit meer op dieet.

Vraag hier een vrijblijvend een gratis adviesgesprek aan.