Zit jij vast in de dieetgevangenis?

Hoe afvallen kan leiden tot een eenzame strijd

Hop jij al jaren – en nog steeds – van dieet naar dieet? Of doe je zelf maar wat, omdat je denkt dat het zo ingewikkeld niet kan zijn? Maar ben je inmiddels toch behoorlijk gefrustreerd geraakt, omdat je in plaats van een slanker lijf, er ieder jaar weer wat pondjes bij ziet komen? Dan ben je wat ik noem ‘in de dieetgevangenis belandt’. Waarschijnlijk doe je al jaren hetzelfde, alleen de manier waarop heeft een andere naam. Het maakt niet uit of het om het brooddieet, koolhydraatarm dieet, soepdieet of een ander dieet of hype gaat, het komt meestal op hetzelfde neer. Diëten houden je vooral gevangen in rigide regeltjes en zijn veelal gericht op wat je niet mag. Het is niet realistisch als je steeds weer opnieuw in deze vicieuze cirkel stapt, om dan toch een ander resultaat te verwachten. Als je dat wel doet, dan ben je eigenlijk bezig om jezelf voor de gek te houden. Sorry, leuker kan ik het niet maken en dat wil ik ook helemaal niet. Ik wil alleen maar volkomen eerlijk tegen je zijn! Misschien herken je jezelf in de frustratiecirkel van een dieet.

Kies jij voor de korte of de lange termijn?

frustratiecirkel van een dieet

De reclames voor diëten klinken voor velen als muziek in de oren. Wie wilt nu niet snel en ook nog gemakkelijk naar een slanker lichaam? Iedereen droomt ervan, maar als je eerlijk durft te zijn tegen jezelf weet je inmiddels echt wel beter. Ga je door met diëten, zal je elk jaar een stapje verder vast komen te zitten in de dieetgevangenis. Alles wat te mooi lijkt om waar te zijn, is meestal te mooi om waar te zijn. Daarom hoop ik dat je mijn wake up call wilt horen, of in ieder geval voelt met welke intentie ik je deze boodschap schrijf! Er is nooit een wonderpil of quick fix geweest die je snel naar een blijvend gezond gewicht helpt en die zal er ook niet gaan komen.

Neem een beslissing

Het is alleen aan jou om te beslissen wat je echt wilt! Doorgaan met dieethoppen en dus met jezelf wijsmaken dat een nieuw dieet je dit keer wel gaat helpen. Of realistisch zijn en de uitdaging aangaan om jezelf het beste te gunnen. En dat is naar mijn mening absoluut een gezonde leefstijl en dus lief zijn voor jezelf en voor je lijf. Je gaat absoluut lekker eten, jezelf niet uithongeren en je gaat leren om bewust te kiezen, bewust te eten en bewust te zondigen. Ja hoor, af en toe zondigen hoort er ook gewoon bij 🙂

Gewoontedieren

Wij zijn gewoontedieren en zodoende vervallen we snel weer in een oud patroon. Even een aantal weken een dieet volgen geeft je het gevoel dat je er alles aan doet om een gezonder gewicht te bereiken. Maar een quick fix werkt op de korte termijn en niet op de lange termijn. Hoe langer je tegen de ‘gebruiksaanwijzing’ van je lichaam ingaat, hoe lastiger dat blijvend afvallen zal worden. Ik gun het jou, ik gun het iedereen om nu iets te gaan doen dat wel werkt!

Van dieetgevangenis naar goede zelfzorg

Als jij dit leest en denkt, ‘ja ik ben ook wel klaar met diëten en ik wil nu wel eens leren hoe ik goed voor mezelf kan zorgen’ neem dan als eerste een besluit. Je kunt meer gaan lezen over afvallen zonder dieet of je maakt een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Het is belangrijk dat je bewust bent dat afvallen zonder dieet vooral gaat om kleine stapjes vooruit te zetten. Het gaat om leren wat een gezonde basis is, want dat is de fundering. En zonder fundering bouw je op drijfzand en is een nieuwe leefstijl gedoemd om te mislukken. Je leert hoe je van reactief naar pro-actief kunt gaan en zelf de regie krijgt op jouw keuzes.

Cirkel van invloed

We hebben niet op alles invloed, maar neem verantwoordelijkheid voor dat deel waar je wel invloed op hebt! Dat betekent aan het werk met jezelf  en je gedrag. Dat begint met je openstellen voor hoe het ook anders kan. Het betekent ook verder kijken dan alleen naar voeding en beweging. Het gaat dus om gedragsverandering en dat gaat onder andere samen met mentale, fysieke en emotionele veerkracht.

Is het dan zo eenvoudig?

In principe is het allemaal niet zo ingewikkeld, maar omdat we gewoontedieren zijn is het zeker ook niet gemakkelijk. We hebben gewoonten en patronen nodig, maar als ze je gaan belemmeren dan kan dat behoorlijke vervelende gevolgen hebben. Om te werken aan nieuwe gewoonten is het belangrijk om te:

  • Herkennen van wat je nu doet en wat het resultaat ervan is. Misschien herken je bepaalde gedachten en gevoelens van waaruit bepaald gedrag voortkomt. Ontdek wat jouw triggers zijn!
  • Erkennen en dus aanvaarden zoals het nu is, ook als dat niet is wat je wenst. Vaak zijn we zo bezig met wat we niet willen, dat het juist averechts werkt en we er nog meer van krijgen. Aanvaard de huidige situatie eerst voordat je verder gaat. Ontdek wat je graag zou willen.
  • Willen; wat wil je echt bereiken en wat betekent dat voor jou als persoon en in je leven?
  • Doel, wat is jouw doel? Afvallen is nooit het doel, altijd een middel om bij jouw doel te komen. Het is belangrijk dat je heel helder hebt wat jij bereikt als je bent afgevallen. Wat levert het jou op? Hoe voel je je dan? Schrijf je doel zo concreet mogelijk op!
  • Stappenplan, als je doel helder hebt schrijf dan op welke stappen ervoor nodig zijn. Schrijf ook op wat waarschijnlijk de grootste belemmeringen zullen zijn en hoe je die kunt ondervangen. Schrijf vooral ook alle mogelijke  hulpbronnen op die je erbij kunnen helpen.

Kun jij een handje hulp gebruiken?

Ik wens je heel veel succes met afvallen, ga voor blijvend succes!

In mijn begeleiding maak ik onder andere gebruik van NLP – Neuro Linguïstisch Programmeren. Een hele mond vol, maar bij NLP gaat het vooral om je mindset. Blijvend afvallen is ook een kwestie van mindset. Als je een gedragsverandering wilt is het belangrijk inzicht te krijgen in hoe je denkt en wat voor een effect dat heeft op je gedrag, communicatie met anderen en jezelf en op hoe je je voelt.

Zou jij meer willen weten over afvallen zonder dieet, de mogelijkheden of heb je vragen maak dan een afspraak voor een GRATIS adviesgesprek via www.health2happiness.nl/contact

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

afvallen zonder dieet met MandyMijn naam is Mandy. Als gewichts- en lifestylecoach is het mijn missie om drukbezette vrouwen en mama’s te motiveren naar een gezonde leefstijl. Geen strijd, maar ontspannen met eten leren omgaan. Voeding is meestal de oorzaak van overgewicht, maar niet de oplossing. Ik draag graag bij aan de inzichten hoe je weer de regie kunt krijgen over jouw leefstijl.

In mijn programma en begeleiding, leer je hoe je eenvoudig, ondanks een drukke agenda en gezinsleden die niet hoeven afvallen, kunt kiezen voor gezond en lekker. Met als doel samen genieten van een blij, gezond en vitaal leven! Leer wat nodig is om je eigen afslankexpert te worden en je hoeft nooit meer op dieet.