Afvallen wil niet lukken

  • Afvallen wil niet lukken

Wat betekent het als afvallen niet wil lukken?

Emotie of ratio?

Afvallen wil maar niet lukken, herkenbaar? In ieder geval erg frustrerend en demotiverend… De meeste mensen die willen afvallen, doen dat door te gaan lijnen, te kiezen voor een dieet. Dat komt omdat men niet weet en niet verwacht dat een dieet juist mede oorzaak is aan overgewicht. En door alle informatie die we nu ter beschikking hebben, weten mensen vaak gewoonweg niet wat een gezonde manier is om een gezond gewicht te bereiken en te behouden.

Met een dieet kun je overtollige kilo’s kwijtraken. Maar helaas gaat het meestal om tijdelijk gewichtsverlies… Dat komt doordat het gewichtsverlies vaak te snel gaat en men meer spiermassa dan vetmassa verliest. Na meerdere lijnpogingen zal de stofwisseling dan ook steeds meer vertragen, met als gevolg het welbekende jojo-effect.

Maar ook al weten mensen dat diëten enorm afzien zijn en vaak maar tijdelijk werken, velen beginnen toch steeds weer met het zoveelste nieuwe dieet. Vooral als de zomer voor de deur staat of een feest zoals een trouwerij. Die mooie jurk staat net even wat leuker met een paar kilo lichter… Zo maken we vaak keuzes vanuit onze emotie en niet vanuit onze ratio. We willen niet denken aan de gevolgen, maar die komen nadat het doel is bereikt weer in zicht. En dit zeg ik echt niet om je te plagen! Ik hoop dat ik je even weer uit die emotie kan duwen richting je ratio. Die heb je namelijk wel nodig als je blijvend wilt afvallen!

Afvallen en het brein

Hoe komt het nu toch, dat we meestal wel weten dat bepaalde keuzes niet tot het gewenste resultaat leiden en we ondanks dat, toch de keuze maken het gedrag te herhalen?

Misschien herkenbaar voor jou, ook jouw riedeltje? Dat komt o.a. omdat het brein ons daarin een beetje tegenwerkt… Ons brein bestaat uit 3 delen, het oudste deel van de hersenen, het reptielenbrein, het emotioneel brein (limbische brein) en ons denkend brein (de neocortex).  Ons emotioneel brein heeft sterk de neiging om ons denkend brein te overheersen. En zo kan het gebeuren dat je tijdens een moeilijk of juist tijdens een vreugdevol moment, een keuze maakt zonder er over na te denken. Het reptielenbrein en het limbisch systeem hebben dan de overhand gehad op het denkend verstand. En weet je, marketeers maken daar handig gebruik van. Met emotie in hun boodschap proberen ze jou te verleiden om hun producten te kopen. Zo kun je verleid worden om impulsief iets lekkers te nemen, terwijl je dat niet van plan was. En als je wat kilo’s kwijt wilt, dan klinkt de boodschap 2 kilo per week afvallen als muziek in de oren. De boodschap raakt je, omdat je met dit probleem worstelt en je het zo snel mogelijk wilt oplossen.

Overtuigingen

Fysiek wordt je er niet beter van. Maar dat niet alleen, het eist ook mentaal zijn tol. Het leidt namelijk bij de meeste mensen tot belemmerende overtuigingen en gevoelens van falen. Deze kunnen een nieuwe afslankpoging behoorlijk in de weg staan. De overtuigingen zullen steeds als een pop up omhoog schieten in je hoofd, een stemmetje dat je verteld ‘ik kan het wel weer gaan proberen, maar het gaat me toch nooit lukken’, of ‘ik heb het al zo vaak geprobeerd, ik kan gewoonweg niet afvallen, wat ik ook doe’. En hoe vaker je een poging tot afvallen hebt gedaan en voor je gevoel hebt gefaald, hoe dieper de overtuigingen zich gaan nestelen. Uiteindelijk wordt het een selffulfilling prophecy (een zelf waarmakende voorspelling). Kortom, je kampt met een diepe overtuiging dat afvallen en een blijvend gezond gewicht niet voor jou weggelegd zijn. En het erge is, als je dat blijft denken, dan zal je gelijk krijgen ook. Er zal dan zeker niks veranderen…. Het is belangrijk dat je gaat werken aan bewustwording! Je gedrag wordt bepaald door je gedachten en je gevoelens. Als je bewust met nieuw gedrag aan de slag gaat, dan zullen er in je hersenen nieuwe verbindingen worden aangelegd. Daar heb je ongeveer 6 – 12 weken voor nodig. En als je eerlijk bent, wat is dat nu op een heel mensenleven? Je werkt dan aan een gezonde leefstijl, met ruimte voor lekkers. Iets dat je de rest van je leven kunt volhouden.

Laat je verleden niet je toekomst bepalen!

Nu je je daar bewust van bent, kun je ervoor kiezen om je niet door allerlei mooie leuzen te laten verleiden. Laat je denkend brein vaker aan het woord, dat scheelt je heel wat calorieën en dus kilo’s. Wordt er meer dan een kilo gewichtsverlies per week beloofd, weet dan dat je waarschijnlijk slanker zal worden. Maar wel tijdelijk… Het zou mijn keuze niet zijn, je bent gewaarschuwd.

Veranderen begint altijd met een besluit. Blijf je hangen in je oude vertrouwde keuzes en overtuigingen of ga je de uitdaging met jezelf aan? Alle begin is lastig, alles is moeilijk voordat het makkelijk wordt. Maar wil je echt dat blijvende gezonde gewicht, laat je dan zeker niet door de teleurstellingen in het verleden ontmoedigen. Je hebt gewoon de juiste methode nog niet gevonden. Afvallen is een proces van kennis opdoen en vaardigheden aanleren. Uiteindelijk kan ook jij stapje voor stapje op weg, om je eigen afslankexpert te worden.

Kun jij wel een steuntje in de rug gebruiken? Zou je meer willen weten over mijn werkwijze en kun je wel advies gebruiken? Klik dan hieronder op de roze knop en maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Een gesprek waarin je al waardevolle tips/advies kunt tegemoet zien.

afvallen zonder dieet met MandyMijn naam is Mandy. Als gewichts- en lifestylecoach is het mijn missie om druk bezette vrouwen, die graag verantwoord willen afvallen, op weg te helpen naar een blijvend gezond gewicht. Ik heb daarvoor een methode ontwikkeld die uitgaat van afvallen zonder dieet. Weer ontspannen met eten omgaan, bewust kiezen, bewust eten en bewust zondigen. Gewoon omdat het werkt, ongeacht je leeftijd! Ik bied een uitgebreid online 12 stappenplan, individuele begeleiding en groepsbegeleiding.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.