De valkuil van wilskracht bij afvallen

  • de valkuil van wilskracht bij afvallen

Afvallen, doorgaan, doorbijten en doorzetten?

Velen denken dat wilskracht nodig is om succesvol te kunnen afvallen. Maar is dat wel zo? Vaak willen we als we een besluit hebben genomen om iets te gaan veranderen er vol tegenaan gaan. Ook ik heb en had zo mijn uitdagingen. Voor mij stond in het verleden veranderen of een doel bereiken gelijk aan, er helemaal voor gaan, doorgaan, doorbijten en doorzetten. Misschien denk je nu “mooi, zo doe ik dat ook”. Wilskracht kan je zeker helpen om je te motiveren en met acties en doelen gericht op de korte termijn te bereiken. Helaas heb ik aan den lijve kunnen ondervinden dat het je niet op weg helpt bij een verandering gericht op de lange termijn.

Haast en spoed, zelden goed…

Veel mensen die willen afvallen kiezen voor een snelle manier waarbij ze volhardend en vastberaden op korte tijd veel afvallen. Maar voordat ze nog maar halverwege zijn, komt de bekende terugval. Afvallen op wilskracht betekent een uitputtingsslag voor je lichaam en ook voor je geest. Je bent te streng voor jezelf en stelt vaak onhaalbare eisen. Lukt het niet, geef je jezelf op je kop en voelt het als een persoonlijk falen. Je hebt niet door dat je de lat veel te hoog hebt gelegd in korte tijd en dat het gewoon niet de juiste manier was. Dus stop met jezelf verwijten te maken!

Ben jij ook iemand die na het nemen van het besluit om te willen afvallen, snel resultaat wilt? Meestal gaat men dan van een te hoge inname van calorieën naar een te lage inname van calorieën. Beiden is niet goed voor het lichaam en de gezondheid.

Dat kan anders!

Gezond afvallen, begint met accepteren wat je niet kunt veranderen en werken aan verandering waar dat mogelijk is, op een ontspannen manier. Dat betekent o.a. bewustwording van je valkuilen, overtuigingen en gewoontes. Als je deze bewust bent en erkent kun je een besluit nemen. Ik ben van mening dat het voor je zou werken als je de focus van slank worden kunt verleggen naar lekker fit en gezond in je lijf. Als je een gezonde levensstijl gaat ontwikkelen, zal je zelf ontdekken wat dat met je doet, zowel lichamelijk als geestelijk. Ook dan is er ruimte voor lekkers. Je steeds alles moeten ontzeggen werkt vaak averechts. Als je er op een ontspannen manier in staat, vanuit de behoefte om goed voor jezelf te zorgen, zal dat je veel meer brengen dan de rest van je leven calorieën tellen.

Wil je blijvend iets veranderen, nieuwe gewoonten aanleren, dan kun je beter stap voor stap toewerken naar gedragsverandering. Dat betreft een proces dat meerdere stadia doorloopt. Als je de verantwoordelijkheid neemt om kennis op te doen en nieuwe vaardigheden aan te leren, dan zal je bewustere keuzes gaan maken en stap voor stap je gedrag in de juiste richting sturen. Misschien gaat het minder snel, maar je wordt beloond met een nieuwe leefstijl die ook vol te houden is op de lange termijn. Je valt af en voelt je fitter, blijer en vitaler. Wees je dus bewust van de valkuil van wilskracht bij afvallen en denk erover na hoe het anders kan!

Don’t dream your life. Live your dreams!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

afvallen zonder dieet met Mandy

Mijn naam is Mandy en het is mijn missie om drukbezette 40+ vrouwen te motiveren en inspireren tot goede zelfzorg. Geen strijd, maar ontspannen en stap voor stap werken aan gezonde eet- en leefgewoonten. Streng lijnen is achterhaald en leidt tot het jojo-effect. Goede zelfzorg leidt tot een goede relatie met eten, een blijvend gezond gewicht en meer plezier in het leven.

Jouw wens op een vitaal leven, is mijn uitdaging! In mijn (online) programma en persoonlijke begeleiding, leer ik je graag hoe jij op eenvoudige wijze en ondanks een drukke agenda, toch kunt kiezen voor gezond en lekker. Geen hypes, quick fixes of apart koken, maar volop genieten van smaakvol eten. Leer bewust te kiezen, bewust te eten en bewust te ‘zondigen’, dan hoef je nooit meer op dieet.