Gezond gewicht

Er zijn meerdere manieren om te achterhalen of je een gezond gewicht hebt. Maar hoe betrouwbaar zijn deze meetinstrumenten eigenlijk? Word je er blij van en helpen ze je echt op weg naar een verandering van leefstijl?

Meten is weten

BMI oftewel Body Mass Index is een veelgebruikte methode die een indicatie geeft van je gewicht in verhouding tot je lengte. Het voedingscentrum zegt erover dat de BMI een schatting geeft van het gezondheidsrisico van het lichaamsgewicht. Maar klopt dat wel?  Er zijn inmiddels meerdere onderzoekers die hebben vastgesteld dat het een gebrekkige methode is. De BMI houdt alleen rekening met het gewicht van een persoon en niet met de verhoudingen tussen spieren, botten en vetweefsel. Sporters die weinig vet hebben en veel spieren, zullen dus hoog scoren op de BMI. Echter betreft dit een hoger gewicht zonder gezondheidsrisico.

Vegetable salad with cheese

Er zijn meerdere manieren om te meten en/of wegen. De meest bekende en in bijna ieder huishouden aanwezig, is natuurlijk de weegschaal. Maar moeten we daar blij mee zijn? Veel mensen gaan er dagelijks op staan, in de hoop dat er weer wat vanaf is. Ik hoor regelmatig dat mensen er zoveel mee bezig zijn dat het hun leven beheerst. Zonde!

Zijn al die meetinstrumenten dan wel nodig? Ik begrijp heel goed, meten is weten. Mensen willen graag weten hoe ze ervoor staan en dat is prima. Maar te vaak wegen zorgt voor frustratie.  Misschien een goed idee om de weegschaal de deur uit te doen? Ik denk van wel. Je kleding laat jou wel weten als er weer wat aan is gekomen. Daarbij kun je gebruik maken van de uiterlijke en jouw innerlijke spiegel. Ben je blij met wat je ziet, ben je gezond en voel je je fit en lekker in je lijf? Als ja, houden zo! Als nee, dan is er werk aan de winkel!

Ik denk dat je je het beste kunt focussen op je doel en welke acties je kunt ondernemen op weg naar een gezond gewicht. Kies liever voor af en toe wegen/meten, of zelfs helemaal niet.

Je zult zien, dat je gezondheid erop vooruit gaat en je er een blijer mens van wordt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.