Herken jij de MOET – modus?

Ik moet zoveel van mezelf..

* Ik moet goed bezig zijn.
* Ik moet goede resultaten halen.
* Het moet foutloos gaan.
* Het moet snel gaan.
* Ik moet me elke dag aan mijn caloriën houden, anders….
* Ik moet alleen maar kiezen voor gezond als ik wil afvallen.
* Het moet me een goed gevoel geven.
* Ik moet voldoen aan allerlei maatstaven en dank vaak in wel/niet – alles of niets.
* Het moet eigenlijk makkelijker zijn/gaan.

Herken jij bovenstaande bij jezelf?

Perfectionisme

We denken allemaal wel eens in moeten, maar de perfectionisten onder ons veelal meer dan niet-perfectionisten. Ik heb op een aantal vlakken ook de valkuil om perfectionistisch te zijn. Ik schijn een HSP – Hoog Sensitief Persoon te zijn. Dan is men vaak detailgericht, nauwgezet en  secuur. Daar is niks mis mee, als het maar niet doorslaat. Als dat wel het geval is of ongemerkt een patroon is geworden dan kun je daar behoorlijk last van krijgen.

Afvallen en de moet-modus

Ik herken de MOET-MODUS dus ook bij mezelf, maar ook bij veel klanten als ze willen afvallen. De lat wordt vaak te hoog gelegd waardoor het lastig wordt om daaraan te voldoen. Ik hoor vaak in hun verhaal terug dat het getal op de weegschaal voor hen een bewijs is dat ze goed bezig zijn. Als het niet meteen lukt, voel ik de teleurstelling en frustratie direct bij hen opkomen. Dan hoor ik ook vaak overtuigingen, zoals ‘zie je ik zei toch al, wat ik ook doe bij mij werkt niks’ – ‘het zit gewoon in de genen, ik ga het nooit veranderen’. Maar vaak duurt het even om uit de MOET-modus te komen. Zeker als je na vele diëten ervoor kiest om op een gezonde manier af te vallen. Voor velen vaak tegenstrijdig om meer te gaan eten en toch kunnen afvallen. Dus daardoor is er vaak de nodige twijfel en gedachten zoals ‘ik moet het eerst maar eens zien, dan zal ik het pas geloven’ .

Dieet-modus

De focus ligt vaak onbewust heel snel weer op het eet- en beweeggedrag. En zo wordt ongemerkt toch weer in de valkuil van de dieet-modus gestapt. Dat is het patroon dat bekend is, ‘het vele moeten’ en het ‘niet mogen’. Afvallen zonder Dieet doe je niet zomaar even. We zijn nu eenmaal gewoontedieren en we hebben vaak haast, het kan nooit snel genoeg gaan. Het vergt dan ook eerst moed om los te laten wat niet meer werkt. En het vergt innerlijke kracht en bewustwording om te kiezen voor afvallen zonder dieet en om te leren weer ontspannen met eten te kunnen omgaan.

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen de capaciteiten heeft om te kunnen afvallen zonder dieet en te werken aan een ontspannen relatie met eten. Maar als je gevangen zit in je eigen overtuigingen en gedachten, dan is er werk aan de winkel! Als jij een ander leven wilt en weer wilt stralen van binnenuit, dan zal je eerst wat hobbels moeten nemen. Het is het echter waard, een groter cadeau kun je jezelf niet geven!

Een verandering aan de buitenkant, begint bij een verandering aan de binnenkant

Werken aan overtuigingen

Zolang je niet ook aan de slag gaat met de overtuigingen, de verhalen die jij jezelf verteld, is de kans op teleurstelling groot. Dat is jammer, want je kunt stap 8 niet zetten als je de voorgaande stappen hebt overgeslagen.

Ik wil je vragen om nu niet door deze blog heen te razen, maar sta eens even een moment bij het volgende stil. Verandering begint bij bewustwording! Neem dit moment om eens na te denken over welk afslanktype jij bent.
* Wil jij meteen resultaat?
* Gooi jij je eet- en leefgewoonten drastisch om en wil je het meteen heel goed doen – geen fouten maken?
* Ben jij teleurgesteld als de kilo’s er niet meteen vanaf vliegen?
* Ben jij vooral bezig met het vertonen van het juiste gedrag, maar kom je toch niet of maar tijdelijk tot het gewenste resultaat?

Zet de juiste stappen en in de juiste volgorde

Alles begint met onze eigen verwachtingen die we van onszelf hebben, het bewustzijn en het waardeoordeel over onszelf. De meeste afslankprogramma’s zijn gericht op jouw eet- en leefgedrag. Maar als de aandacht alleen daarop is gericht, zullen de overtuigingen zich vroeg of laat weer laten zien. Als jij je niet bewust bent van wat er eerst nodig is om je gedrag blijvend te veranderen, zal je in een vicieuze cirkel blijven rond draaien.

Doe je mee?

Ik wil je hieronder uitnodigen om mee te doen met een oefening. Pak een schriftje of een vel papier en schrijf op wat het eerste bij je opkomt!

  • Wat geloof jij over jezelf en je probleem met betrekking tot afvallen?
  • Waardoor heb jij jouw probleem?
  • Heb alleen jij invloed op jouw probleem of zijn er factoren buiten jou die invloed erop hebben?
  • Wat is volgens jou nodig om dit probleem op te lossen?
  • Wat is de grootste belemmering?
  • Hoe ziet de wereld er voor jou uit als je jouw streefgewicht haalt en kunt vasthouden?
  • Geloof je er in?

Ik hoop echt dat je even tijd hebt gemaakt! Het zijn belangrijke vragen, maar alleen als je er ook iets mee gaat doen. Daarom bied ik jou een gratis Skype-gesprek aan van een half uur. Ik doe er drie per week, dus wees er snel bij! Mail me en dan maken we een afspraak. Ik vraag je van tevoren de antwoorden naar mij toe te sturen. In het coach gesprek geef ik jou feedback en tips waar jij mee aan de slag kunt.

Ga jij de uitdaging aan? Wacht niet te lang, ik heb wekelijks plek voor drie gesprekken. Je kunt een mail sturen via: www.health2happiness.nl/contact

Gratis community ‘Afvallen zonder Dieet’

Wil jij op een gezonde manier afvallen en daarover tips, recepten en een weekmenu? Word dan nu lid van de ‘Afvallen zonder Dieet’ community op Facebook. Om een veilig gevoel in de groep te waarborgen, vraag ik een duidelijk en betrouwbaar profiel. En ook om alle gestelde vragen te beantwoorden!

Het is een groep voor mensen die gezond willen afvallen, voor professionals zijn er andere groepen.
Meld je nu aan bij de groep ‘Afvallen zonder Dieet’

Ik wens je een hele fijne dag!

Hartelijke groet,

Mandy – Health2Happiness

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

afvallen zonder dieet met MandyMijn naam is Mandy. Als gewichts- en lifestylecoach is het mijn missie om drukbezette vrouwen en mama’s te motiveren naar een gezonde leefstijl. Geen strijd, maar ontspannen met eten leren omgaan. Voeding is meestal de oorzaak van overgewicht, maar niet de oplossing. Ik draag graag bij aan de inzichten hoe je weer de regie kunt krijgen over jouw leefstijl.

In mijn programma en begeleiding, leer je hoe je eenvoudig, ondanks een drukke agenda en gezinsleden die niet hoeven afvallen, kunt kiezen voor gezond en lekker. Met als doel samen genieten van een blij, gezond en vitaal leven! Leer wat nodig is om je eigen afslankexpert te worden en je hoeft nooit meer op dieet.