Kerstkransjes en oliebollen

goede-voornemens

Decembermaand, feestmaand! Een maand waarin we ons vaak teveel tegoed doen aan allerlei lekkers. De pepernoten , chocoladeletters en speculaas zijn lekker op gesmikkeld en je wordt in de supermarkt weer verleid met lekkere kerstkransjes, kerstbrood en nog veel meer lekkers. En als de kerst voorbij is dan is het alweer tijd voor de oliebollen.

De verleiding de baas

Maar willen we dat eigenlijk wel? Of laten we ons verleiden in de supermarkt door de handig uitgestalde en mooi uitziende producten die ons toeschreeuwen,” neem me mee”. Tja en eenmaal in huis, logisch dan gaat het ook op. De verleiding als het in huis is, is nog groter. Dan krijg je het niet meer uit je hoofd, weet dat het er ligt en je ziet al voor je hoe je een hap neemt. Meteen loopt het water je in de mond en je zegt je tegen jezelf, “ach waarom niet”? Het is maar één maand in het jaar kerst. Je gaat naar de kast en neemt waar je zin in hebt. Als dat één keer gebeurt, is dat natuurlijk helemaal niet zo erg. Maar deze maand gebeurt het helaas te vaak. Veel meer zoet nemen leidt daarbij tot meer zoet willen. Het lijkt soms akelig veel op een verslaving. Op een gegeven moment baal je van jezelf, want het getal op de weegschaal klimt langzaam omhoog. Wat nu?

Zeker willen we deze maand genieten van gezelligheid en lekkers, dat  moet ook kunnen. Sta echter bewust stil wat het met je lichaam doet als je te vaak, teveel neemt. Ga bij jezelf na wat jij het allerlekkerste vindt en maak bewust een keuze. Ga voorbereid naar de supermarkt. Doe dat nadat je hebt gegeten, zodat je geen trek meer hebt en met een boodschappenbriefje. Heb je een partner en kan die de verleiding beter weerstaan? Geef hem/haar het briefje en haal alleen in huis wat daarop staat. Plan daarbij wat je aan lekkers meeneemt en wanneer je het opeet. Een kleine verleiding is niet zo’n probleem. Zo weet je voor jezelf dat je niet hoeft af te zien, maar dat het ook geen vreetfestijn wordt. Uiteindelijk word je daar niet gelukkiger van. Als de tijd er is om hetgeen jij het lekkerst vindt op te eten, ga dan rustig zitten en geniet met volle teugen van de geur en de smaak. Heel bewust en vol aandacht!

Decembermaand, feestmaand. Een maand om te genieten, maar ook om goed voor jezelf te zorgen! Dat kan heel goed samen gaan!

Ik wens iedereen gezellige feestdagen en een gezond 2014!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.