Mijn kind lust geen groenten. Wat moet ik doen?

mijn kind lust geen groente

Een zoete start…

Borstvoeding smaakt zoet en het eerste kinderhapje is meestal het fruithapje. De zoete smaak is dus als eerste ontwikkeld. Ouders met kleine kindjes zouden dus kunnen overwegen om eerst met het groentehapje te starten. Het is goed om het kind buiten de avondmaaltijd om ook iets van groenten aan te bieden. Minitomaatjes, paprika, komkommer of wortel zijn lekker bij de boterham of als tussendoortje.

Kinderen en groenten

Je kunt de groenten ook opleuken voor je kind. Bijvoorbeeld wat rauwkost met een lekkere yoghurtdip of guacamole. Je kunt ook een groente/fruitsmoothie maken. De fruitsmaak neemt meestal de overhand. Grotere kinderen kun je uitleggen dat je een soort van smaakknopjes op je tong hebt. Het is daarom belangrijk dat kinderen 10-15 keer iets proeven. De smaakpapillen(knopjes) kunnen zo wennen aan verschillende smaken. Laat kinderen groenten op verschillende manieren proberen. Je kunt naast groenten koken ervoor kiezen om ze te wokken, verwerken in een maaltijdsalade, maaltijdsoep of in een hartige taart. Kinderen eten vaak beter als ze worden betrokken bij het bereiden van de maaltijden. Helemaal leuk als het aansluit bij hun belevingswereld.

Inspiratie

Een aanrader is het leuke kinderkookboek Keet Smakelijk. De kinderen worden verleid met gerechten als Drakenstaarten, Rode Planeetsoep en Scheursla. Een boekje met maffe foto’s en vrolijke verhaaltjes. Het is vooral belangrijk dat eten een gezellig moment samen is. Zorg dat je als ouders het goede voorbeeld geeft! Maak duidelijke afspraken en hou je daar beiden aan. Maak er vooral geen strijd van, want dan krijgt het kind juist aandacht. En welk kind wil dat niet?

Hier kun je naar de website van Keet Smakelijk, veel succes!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *