Overgewicht en te weinig eten

Overgewicht Ik zie veel mensen in mijn praktijk die overgewicht hebben en daardoor uiteindelijk steeds minder zijn gaan eten. Wat ze vaak niet weten is dat de overstap naar te weinig eten het probleem overgewicht juist in stand houdt of zelfs kan verergeren… Het gaat niet om weinig eten, maar om andere eet- en leefgewoonten. Kortom het aanleren van een gezonde leefstijl met ruimte voor lekkers, zodat je het de rest van je leven kan volhouden.

We leven in een snelle maatschappij en de industrie heeft daar handig op ingespeeld. Onder andere door ons snelle en makkelijke oplossingen aan te bieden. Juist doordat we vaak te weinig tijd hebben, grijpen we naar kant en klaarmaaltijden, pizza, een broodje, kortom gemaksvoedsel. Met alle gevolgen van dien, zoals onder andere overgewicht. En ook daar speelt de industrie weer op in met een snelle en makkelijke oplossing, namelijk diëten. Er zijn heel wat mensen die denken dat ze DE oplossing gevonden hebben. Begrijpelijk, want hoe verleidelijk klinkt het; “20 kilo lichter in 6 weken”. Dat verkoopt goed. En afvallen dat lukt meestal wel, maar dan? Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen tijdens een dieet te weinig eten en dat uiteindelijk 95% na het dieet weer in oude gewoonten vervallen. En dan te bedenken dat een crash-dieet ook nog de nodige gezondheidsrisico’s heeft.

Diëten en afvallen

Diëten zijn vaak te streng en eenzijdig waardoor tekorten kunnen ontstaan. Daarbij is het juist door te weinig eten op de lange termijn niet vol te houden. Van de meeste diëten leer je helaas niks, waardoor je na het afvallen nog steeds niet weet wat je moet doen om je bereikte gewicht vast te houden. Je lichaam is tijdens het afvallen in de spaarstand gegaan. Als je dan je streefgewicht hebt bereikt en weer overgaat naar een “normaal” eetpatroon, zie je al snel dat het getal op de weegschaal weer omhoog gaat. Hoe frustrerend is dat… Zorg liever dat je een doel stelt voor de lange termijn en ga stap voor stap op weg naar een gezond eet- en leefpatroon.

Om blijvend te kunnen afvallen is een goed werkende stofwisseling (metabolisme) een belangrijk aspect. Je stofwisseling is de snelheid waarmee je lichaam voedingsstoffen omzet in energie, zodat we kunnen functioneren. Factoren die meespelen zijn erfelijkheid, leeftijd, geslacht, leefstijl en de hormoonhuishouding. Door een dieet waarbij je te weinig eet en dus een te lage calorische inname, zal de spiermassa afnemen en je stofwisseling met ongeveer 20-30% vertragen. Zodoende kan het met de kleine hoeveelheid calorieën zo lang mogelijk doen. Met als resultaat dat afvallen steeds lastiger wordt.

Een gezonde levensstijl met ruimte voor lekkers op z’n tijd, biedt ook jou de kans op een blijvend gezond gewicht en alle voordelen die daarmee samenhangen.

Laat te weinig eten verleden tijd zijn en kies ervoor om op een verantwoorde en gezonde manier af te slanken!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *