Waarom goede voornemens vaak mislukken…

Vraag jij je dat ook af? De feestdagen zijn voorbij en het is weer januari. Daar horen voor veel mensen goede voornemens bij. Echter zo snel als goede voornemens zijn gemaakt, zo snel is men vaak weer afgehaakt. Jammer, want hoe zonde is het om aan het einde van het jaar te concluderen dat er niets is veranderd in je leven of aan jezelf. Als dit vaker gebeurd kan het je zelfbeeld verzwakken en uiteindelijk kun je het vertrouwen in jezelf kwijtraken. Er kunnen negatieve overtuigingen ontstaan die het je steeds lastiger maken om grip te krijgen op de verandering die je diep van binnen zo graag wilt.

Waarom goed voornemens niet werken

Als je een besluit tot veranderen neemt omdat het 1 januari is en er verder niet te diep over hebt nagedacht en op hebt voorbereid,  is het lastig om tijdens een moeilijk moment of op langere termijn vol te houden. Het is belangrijk om weloverwogen te werk te gaan. Om van tevoren al helder te hebben wat en hoe je gaat handelen tijdens lastige momenten. Je omgeving zo in te richten dat het ondersteunend werkt bij jouw goede voornemens.

Onrealistische doelen

Als je wilt afvallen, is het goed om dat te concretiseren. Hoeveel wil je precies afvallen en welke termijn is realistisch voor het aantal kilo’s die je kwijt wilt? Denk goed na met welke reden je wilt afvallen, wat is jouw onderliggende doel? Wat wil je met afvallen bereiken? Bijvoorbeeld een goede gezondheid, vitaliteit, lekkerder in je vel enzovoort.

Alles tegelijk willen

Wil je meerdere dingen veranderen in je leven? Begin met één verandering en ga stapje voor stapje. Te grote stappen zijn vaak niet lang vol te houden. Een nieuwe gewoonte vraagt ook een aanpassing in de hersenen, gun ze daar liever een beetje tijd voor. Heb jij een goed voornemen? Maak dan eerst een stappenplan zodat het overzichtelijk voor je wordt.

Ongeduldig worden

Hardlopers zijn doodlopers. Makkelijk en snel verkoopt goed, zeker wat betreft afvallen. Maar het is jammer als je binnen een maand vele kilo’s lichter bent, maar ze er binnen korte tijd weer aan hebt zitten, waarschijnlijk zelfs met rente. Snel afvallen met een crashdieet wordt bijna altijd gevolgd door het jojo-effect. Kies een verantwoorde manier en stel een doel voor de lange termijn, dat zal je zowel lichamelijk als geestelijk ten goede komen. Je leefstijl op een bewuste en gezonde manier aanpassen heeft absoluut de grootste kans op een blijvend resultaat.

Wat verlies je?

Elk gedrag, ook negatief gedrag levert je iets op. Dat is de reden waarom we soms met ons verstand weten dat iets niet goed is, maar doordat het ons een goed gevoel oplevert, toch  in ongewenst  gedrag vervallen. Het is goed om je bewust te zijn wat een bepaalde verandering je ten positieve oplevert, maar ook wat je door te veranderen moet gaan missen. Als je hier bewust van bent en van tevoren een besluit neemt  hoe je daarmee om zal gaan, is de kans van slagen groter dan op de automatische piloot reageren.

Focus

Tijdens een dieet ligt de aandacht vaak op alles wat je niet mag. Op wilskracht gaan mensen voor tijdelijk gewin. Maar wilskracht kost veel energie en daarom is de kans groot dat je na een paar weken uitgeput, met misschien een paar kilo minder, weer in je oude patroon stapt. Er is helaas niks verandert… Focus je liever op een gezonde leefstijl en een stapsgewijze verandering waar je de rest van je leven wat aan hebt.

Prioriteit

Als je iets wilt veranderen, is daar niet perse een nieuw jaar voor nodig, je kan op elk moment beginnen. Zorg dat je trouw bent aan jezelf en  helder hebt wat je echt belangrijk vindt in jouw leven en wat nu om verandering vraagt. Heeft jouw voornemen toch niet echt enorme prioriteit, dan is de kans groter dat het zal stranden. Hoe groter de prioriteit is, des te groter de kans dat je in beweging komt. Vaak hangt dat samen met hoe intens de pijn is. Hoeveel last je hebt van jouw issue. Ga jij aan de slag met je goede voornemen, weet wat je eindbestemming is, ken de route op weg naar je doel, neem plaats achter het stuur. Zittend op de achterbank kom je niet zover…

Steuntje in de rug

Het is altijd goed om te reflecteren en te kijken wat je kan veranderen in je leven en hoe je dat wilt aanpakken. In de praktijk blijkt dat een gedragsverandering behoorlijk lastig kan zijn, zeker als je het alleen moet doen. Het doel is bijvoorbeeld niet helemaal concreet en helder. Je weet niet waar te beginnen en daardoor zie je door de bomen het bos niet meer. Je wordt ongeduldig en raakt gefrustreerd. Het kan daarom een goede oplossing zijn om tijdelijk ondersteuning te zoeken op je pad. Iemand die naar je luistert, passend advies geeft en op sommige momenten zelfs een liefdevol schopje uitdeelt. Wil je graag meer weten over mijn werkwijze, klik dan hieronder op de roze knop voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek.

Ik wens je een goede gezondheid,veel succes en plezier toe in 2018!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

afvallen zonder dieet met MandyMijn naam is Mandy. Als gewichts- en lifestylecoach is het mijn missie om drukbezette vrouwen en mama’s te motiveren naar een gezonde leefstijl. Geen strijd, maar ontspannen met eten leren omgaan. Voeding is meestal de oorzaak van overgewicht, maar niet de oplossing. Ik draag graag bij aan de inzichten hoe je weer de regie kunt krijgen over jouw leefstijl.

In mijn programma en begeleiding, leer je hoe je eenvoudig, ondanks een drukke agenda en gezinsleden die niet hoeven afvallen, kunt kiezen voor gezond en lekker. Met als doel samen genieten van een blij, gezond en vitaal leven! Leer wat nodig is om je eigen afslankexpert te worden en je hoeft nooit meer op dieet.